Платформи онлайн-навчання з медіаграмотності

240119-5“Media IQ – твій медійний інтелект” проаналізували найвідоміші в Україні платформи онлайн-навчання – Prometheus, ВУМ-online та EdEra, щоб зробити добірку найкращих курсів у сферах медіаграмотності й критичного мислення.

Обирайте, зберігайте, поширюйте та навчайтеся! Цікавого Вам саморозвитку:

#1 – Медіаграмотність для освітян (платформа Prometheus)
Із курсу освітяни дізнаються, що таке медіа і як вони на нас впливають, в чому полягають завдання медіаосвіти у школі, як убезпечити себе та дітей в інтернеті, який світовий та український досвід медіаосвіти можна використати. Також курс містить багато корисних інструментів, які можна використовувати для формування позитивного іміджу закладу освіти.

#2 – Медіаграмотність: практичні навички (Prometheus)
У цьому курсі ви дізнаєтесь, що таке інформація і за якими законами вона розвивається, чи можна регулювати інформаційний потік в сучасному світі, як працюють основні методи дезінформування, що сприяє поширенню фейків.

#3 – Наука повсякденного мислення (Prometheus)
Це перекладений курс американських професорів, які вивчають критичне мислення. Під час курсу ви навчитеся застосовувати в повсякденному житті науковий метод, познайомитися з інструментами, які поліпшать повсякденне мислення і допоможуть глибше зрозуміти свої упередження.

#4 – Критичне мислення для освітян (Prometheus)
Курс дозволить освітянам опанувати стратегії та процедури критичного мислення, підвищити особистісну ефективність та успішність ухвалених рішень. Ознайомлення з теорією та методикою навчання критичного мислення посилить їхню методологічну підготовку й сприятиме успішності викладацької діяльності.

#5 – Освітні інструменти критичного мислення (Prometheus)
Курс дозволить опанувати мистецтво критичного розмірковування для рефлексії своєї освітньої діяльності для фахового зростання. Також на цьому курсі ви навчитеся мотивувати учнів до навчання, використовувати стреси для власного зростання, організовувати екологічний освітній процес.

#6 – Вступ до критичного мислення (платформа ВУМ-online)
Цей курс для людей, які не хочуть помилятися і витрачати свій життєвий час і енергію на віру в ілюзії. Він допоможе почати формувати здорове мислення та імунітет від зловмисних маніпуляцій.

#7 – Фактчек: довіряй-перевіряй (платформа EdEra)
Курс для тих, хто хоче споживати тільки правдиву інформацію і не потрапляти у пастку фейків та міфів. Експерти з медіа та економіки розповідають у курсі про головні ознаки фейків, як нашвидкуруч перевірити сумнівну інформацію та контролювати слова політиків.

#8 – Верифікація в Інтернеті (ВУМ-online)
Курс допоможе самостійно розпізнавати фейки та неправдиву інформацію в Інтернеті. Завдяки йому ви навчитеся перевіряти першоджерела, користуватися пошуком по геолокації та використовувати можливості мап Google.

#9 – Інформаційна безпека у цифровому світі (ВУМ-online)
З курсу ви дізнаєтеся про те, як підвищити рівень вашої інформаційної безпеки. Поради експерта допоможуть вам скласти дієву програму захисту своїх інформаційних ресурсів.

#10 – Цифрова безпека та комунікація в онлайні (ВУМ-online)
У курсі об’єднані дві важливих теми – правила спілкування в онлайні та цифрова безпека. Він допоможе вам навчитися ефективно комунікувати та водночас не ризикувати особистими даними.